čtvrtek 13. dubna 2017

Těžký úděl spisovatelův?


Téměř každý knihomol někdy snil o tom, že napíše a vydá vlastní knihu. Mnoho lidí má na začátku mylnou představu, že je to vlastně jednoduché. Vymyslet děj, napsat knihu, oslovit nakladatele…znít jednoduše to může, ale věřte, že tak tomu opravdu není. Autoři, a obzvláště ti čeští, to mají nesmírně složité a jen málokterý se jako spisovatel dokáže uživit. Proč tomu tak je?

Podle mě je na tuto otázku jednoduchá odpověď. Nakladatelé. Napsat knihu jako takovou může v podstatě každý, ale vydat ji je už mnohem složitější. Nakladatelství slyší zejména na jméno autora. Pokud se jim se svým dílem ozve nějaký neznámý autor, většinou to značně sníží jejich zájem o samotný rukopis. Kniha se dá určitým způsobem přiřadit k umění. Pokud nebylo vaše jméno někde vidět, málokdy dosáhnete takového úspěchu, jako autor, který vyhrál nějakou významnou soutěž nebo byl v této oblasti už nějakým způsobem zviditelněn. Nejen česká, ale i zahraniční nakladatelství vydají samozřejmě raději autora, u kterého je nějaký úspěch téměř jistý, než autora, kterého dosud nikdo nehodnotil a jeho možný úspěch je v podstatě ve hvězdách. Podle mého je to však obrovská škoda. Myslím, že spoustu téměř neznámých knih je zdařilých.

Autoři, kteří nemají to štěstí a nenarazí na slušného nakladatele, který je ochotný knihu pod svým jménem vydat, pak mnohdy ani nedostanou šanci. Pokud takový spisovatelé nechtějí své dílo jen tak „zahodit“, existuje jistě možnost vydání vlastním nákladem, ale bohužel i to má svá úskalí a tím hlavním je nejspíše publicita. V dnešní době je sice jednoduché knihu nějak zveřejnit např. pomocí sociálních sítí, většinou však nedosáhne takové publicity, jako kdyby byla vydána nakladatelstvím. Pak jsou tu také crowdfundingové projekty, kde mohou autoři sehnat finanční prostředky pro vydání knihy a také pro zviditelnění – např. startovac.cz nebo hithit.com, ale i to není jistá cesta k úspěchu. Kolem vydání knihy je samozřejmě spoustu práce, od korektury, přes tisk, až po samotný prodej knihy. Ani knihkupectví často nejeví zájem o „neznámá“ díla. Tak bohužel většinou funguje každý business.

Česko je navíc malá zemička a počet čtenářů je tak značně omezen. Překlad díla a publikování v zahraničí je luxus, který si většinou nemůže téměř nikdo dovolit. Nejen že samotný překlad je velmi drahý, ale také nemáte jistotu, že by byl o dílo v zahraničí vůbec nějaký zájem. Obdivuji všechny české autory za jejich vytrvalost a to, že knihu vydali jakýmkoli způsobem. Ne každá kniha je sice „vybroušená“ do dokonalosti, a to nejvíce u mladých autorů a autorů vydávajících svoji prvotinu, ale určitě je potřeba je nějakým způsobem podporovat. Jistě znáte např. projekt Svět mezi řádky, internetová nakladatelství, podporující začínající autory jako bezvydavatele.cz nebo makniha.cz. a já je moc ráda sleduji. Třeba se u nás jednou objeví nová Rowlingová, Stephen King, či jiní spisovatelé světového kalibru. Kdo ví?

A co si o vydávání knih myslíte vy? Podporujete také rádi české autory, nebo nesáhnete po knize, která nepochází od světového autora? 

4 komentáře:

  1. Jelikož ve škole studuji tento obor, tak vidím i trochu více pod pokličku a souhlasím s tebou - je to neskutečná dřina, než se kniha objeví na pultech. Tolik věcí, co se předtím musí udělat!
    S těmi autory to i chápu. Nakladatelé na tom chtějí vydělat, tak radši nevezmou knihu neznámého autora a sáhnout raději po jiném autorovi, od něhož už něco vyšlo. Já osobně jsem ráda, když se seznámím s nějakým novým autorem, ať už je kniha povedená, nebo ne. Mně nějak Rowlingová nezaujala, takže zase já raději přečtu někoho jiného než zrovna její knihy.
    Čtu převážně jen překlady. České knihy mě nějak nelákají a už několikrát jsem se o ně spálila - příběhy nestály za moc. Nevím, proč, ale jakoby české knihy neměly to správné kouzlo, které cítím u knih zahraničních autorů. Tím ale nechci říkat, ať čeští autoři nepíší, když se to ostatním líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne každému čeští autoři sednou. Mně se taky nelíbí každý, ale pár mě učarovalo, jako například Petra Stehlíková. To je vážně skvělá autorka a její knihy vřele doporučuji :). A moc ti děkuji za tvůj komentář :)

      Vymazat
  2. A teraz si predstav, že na SR je to ešte horšie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si umím představit. Nikde to asi není jednoduché :/

      Vymazat