středa 7. března 2018

A zrodí se píseň


Za tento recenzní výtisk velmi děkuji knihkupectví megaknihy.cz

Nikdy neuvěřte tomu, že byste měli mlčet.
- A zrodí se píseň

A zrodí se píseň. Třetí díl zajímavé série, kterou napsala Samatha Shannon a která začala první knihou s názvem Kostičas. Možná tuhle sérii znáte, možná ne, faktem však je, že má velmi zajímavý nápad. Duchové, éter, snové krajiny. Pokud vám to nic neříká, rozhodně doporučuji se do série pustit, jen vás musím dopředu upozornit, že u prvního dílu vám nejspíš bude chvíli trvat se začíst. Autorka se s tím totiž příliš "nepárá" a v podstatě vše vysvětluje až za chodu. Jestli vám výše napsaná slova něco říkají, neotálejte a přečtěte si i tento, zatím poslední díl z plánovaných sedmi.

Tyhle knihy určitě budete muset číst popořadě, protože vás tradičně "hodí" do děje. Pokud jste však četli předchozí díly, rychle se zorientujete i v třetím díle. Jak už jsem řekla, kniha má velmi zajímavý nápad a je napsaná čitelně. Navíc pokud vás bavily i předchozí díly, nebudete knihu chtít dát z ruky, dokud se nedostanete až nakonec. Neustále se mění prostředí a děj obsahuje spoustu postav, což vám sice zaručí, že se nejspíš nebudete jen tak nudit, může to však občas působit nepřehledně. Mně tento styl vyhovuje, protože nemám ráda, když se v knize dlouho stojí na místě a když se vše točí jen kolem pár postav. Kniha mě pak brzy začne nudit a schází mi nějaká akce. U této knihy to určitě nehrozí. Chvíli jste v tajném doupěti a vzápětí utíkáte před armádou Scionu, takže akce je tu spoustu.

Samozřejmě nechybí ani nějaký ten románek několika hlavních postav. Jako ve všech knihách si i tady užijete trochu toho vztahového napětí, které děj sem tam oživí z pochmurné nálady boje za svobodu. Také můžete pozorovat určitý vývoj postav, kterých zde opravdu není málo, ať už k lepšímu nebo horšímu.

Musím však napsat i jedno velké negativum, které mě u této série mrzí, protože mě celkově zaujala a baví mě. Bohužel se dle mého začíná až příliš podobat tuctovým a klasickým (ačkoli také dobrým) fantasy sériím, jako je Divergence, Hunger games a podobně. I když jsou to bezpochyby skvělé knihy, všechny mají podobný vzor a podobný průběh. Boj za svobodu, boj lidí, kteří se liší od těch "normálních" s románkem hlavních postav. Podle mě se tak zabíjí skvělý nápad, protože takové knihy se stávají dosti předvídatelnými. Musím však říct, že to je spíše problém celkově dnešních fantasy knih, takže by se to dalo očekávat už žánrově. I přesto je však A zrodí se píseň napínavou, čtivou a skvělou knihou.


Doufám, že si knihu přečtete, protože je to skvělá kniha plná napětí, nadpřirozena, tajemna, očekávání i citů, pocitů a neočekávaných zvratů. Pokud jste knihu už četli, doufám, že se i vám líbila tolik jako mně a budete se mnou napjatě očekávat další díly.

Hodnocení: ★★★★

Recenzní výtisk od knihkupectví megaknihy.cz, knihu zakoupíte ZDE:

4 komentáře:

  1. Ja teraz čakám, kedy mi príde Vidořád, neviem sa dočkať! A teraz premýšľam, že si rovno kúpim aj A zrodí sa píseň, pretože asi nevydržím čakať, čo sa stane ďalej. Tak dúfam, že nesklame :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nezklame, kdo má předchozí dva díly, ten třetí nesmí rozhodně chybět! :)

      Vymazat
  2. Povedená recenze :) Tuhle sérii mám opravdu ráda, i když jsem ještě nečetla poslední díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :). Ano série je opravdu povedená :). Tak třeba jsem tě nalákala a přečteš si ho, je stejně dobře napsaný, jako ty předchozí :)

      Vymazat