pondělí 20. listopadu 2017

Oprawme se

Za tento recenzní výtisk velmi děkuji knihkupectví megaknihy.cz



Kniha Oprawme se je kniha, která by neměla chybět žádnému vyznavači a milovníkovi zdravého životního stylu, ale také každému, kdo chce být doopravdy zdravý. 

Ihned jak jsem knihu dočetla, vzpomněla jsem si na jeden zajímavý citát, který jsem kdysi zaslechla na přednášce známého doktora, který vyznává alternativní léčbu, MUDr. Jana Hnízdila.

"Lékaři nejsou od slova léčit, ale lekat. Pacient totiž přijde k lekaři, ten ho vyleká a napíše mu lek. Pacient si pak zajde do lekárny, lek si koupí, užívá ho a nakonec z toho často lekne."

Podle autora knihy Stanislava Skřičky vede správná cesta k vyléčení, dokonce i téměř nevyléčitelných nemocí, jako je rakovina nebo alzheimrova choroba, nikoli přes doktory a léky, ale přes správnou a zdravou výživu a životní styl. Ve své knize uvádí spoustu jedů, které nám nejenže více či méně škodí, ale také nás dokážou pomalu, ale jistě zabíjet.

Nejen u některých potravin se dokonce velmi podivíte, protože jejich škodlivost není na první pohled tak výrazná. Mě například překvapilo, že oříšky a semínka jsou v podstatě nestravitelná, protože se určitými látkami brání proti tomu, abychom je my, či jiní tvorové snědli. Vždyť oříšky a semínka by měli přirozeně sloužit k rozmnožování těchto plodin a ne k jídlu, takže nám nepomůže, ani když je dostatečně rozkoušeme. Jednoduše je nedokážeme strávit a tím pádem námi jen projdou, aniž by nám předali jakékoli živiny. Spíše nám jen způsobí pocit těžkosti a někdy i jiné potíže. Abychom je mohli jíst, musíme je tzv. „odemknout“ (více se dozvíte v knize).

Ale to není vše na co se pan Skřička ve své knize zaměřuje a to je to, co mě na celé knize zaujalo asi nejvíc. Zaměřuje se také na všechny faktory, které nám zkracují život. Vysvětluje proč se zběsilým posilováním tělu spíše škodí a proč je škodlivá dokonce i moderní hudba či obyčejná kohoutková voda. Věděli jste například, že sluchu neškodí jen hudba, kterou vydává nástroj naladěný na určité frekvenci a že tato frekvence se v dnešní době téměř nepoužívá?

Ačkoli v knize najdete spoustu odborných názvů, je vše velmi dobře vysvětleno, takže to pochopí i naprostý „laik“, který daný výraz v životě neslyšel. Líbí se mi, že autor popisuje svou zkušenost s tímto velmi zajímavým životním stylem, díky němuž dokázal vyléčit i svou nemocnou maminku. I když léčbu pomocí syrové stravy, které se říká enzymatická, zprvu velmi striktně odmítala, nakonec jí však podlehla a dožila se velmi vysokého věku.

Pro některé může být velmi těžké uvěřit, že je něco takového možné jen díky syrové, avšak vyvážené stravě. Někteří mohou tuto stravu odmítat už jen z toho důvodu, že se nedokážou vzdát masa, mléka a dalších potravin. Upřímně, také bych se od těchto věcí asi nedokázala úplně oprostit, nicméně si myslím, že na tom něco bude a určitě některé rady vužiji. V pravěku jsme opravdu byli nejdřív sběrači bobulí a jiných plodin a ne masožravci každým coulem, jak tomu bývá dnes.

Pan Skřička také ve své knize uvedl hned několik jídelníčků. Pár z nich obsahuje enzymatickou, tedy syrovou, stravu „jen na zkoušku“. Můžete si tento životní styl zkusit tím způsobem, který vás na něj nenásilně navykne a sice, že syrovou stravu jíte jen určitou část dne a například oběd je vařený.


Kniha se zaměřuje opravdu na velmi širokou škálu témat, mezi kterými si to své vybere opravdu každý. Nenechejte se odradit tím, že je to spíše taková „učebnice“, vše je opravdu dobře a zábavně popsané, takže nemusíte mít strach, že se během čtení začnete nudit. Navíc je celá kniha laděná v příjemných barvách a je doplněna o krásné ilustrace, které  vás určitě zaujmou. Tuto knihu vám tedy velmi doporučuji a myslím, že její koupě opravdu nejsou zahozené peníze, nýbrž skvělá volba a také investice pro váš lepší a zdravější život.

Hodnocení: ★★★★★

Zdroj fotografie: www.oprawna.cz

Recenzní výtisk od knihkupectví megaknihy.cz, knihu zakoupíte ZDE:


Žádné komentáře:

Okomentovat