pátek 31. března 2017

ROZHOVOR s Petrou Stehlíkovou, autorkou NASLOUCHAČE


Včera jsem na svém blogu zveřejnila recenzi na knihu Naslouchač, kterou mi autorka věnovala, a tak jsem se jí rozhodla zeptat na pár otázek. Petra patří k nejmilejším lidem, jaké jsem kdy poznala, i když jsem se s ní osobně nesetkala. Snažila se mi tedy v mé žádosti o rozhovor vyhovět co nejdříve, a to i přes její nedostatek času.  

Petra napsala již několik knih, ale Naslouchač je z nich nejznámější. Jak jste si mohli v recenzi jistě všimnout, kniha se mi velmi líbila a určitě ji doporučuji všem, ať už jste milovníkem fantasy nebo ne. Proto mě samozřejmě zajímalo, kdy bude vycházet druhý díl, jaká je Petřina zkušenost s nakladatelstvím HOST, ale také jaké knihy ráda čte. Doufám, že se bude tenhle milý rozhovor líbit i vám a já za něj tímto autorce ještě jednou moc děkuji :-).



1.      Vaši knihu Naslouchač hodnotí většina čtenářů velmi kladně, stejně jako Vaše ostatní knihy, které bohužel nejsou tak známé. Čekala jste takový ohlas čtenářů nebo jste byla mile překvapená?

Nečekala jsem tak kladná hodnocení. Přála si je, ale raději jsem počítala s opakem. Jako český autor píšící fantasy žánr jsem si moc velké naděje nedělala. Hodně mě překvapilo, jak moc jsou na mě čtenáři hodní. Teď se zase děsím toho, že druhým dílem zklamu :-).


2.      Čtete ráda recenze na Vaše knihy?

Jak které :-). Samozřejmě že pozitivní recenze se mi čtou lépe než ty negativní. To ovšem neznamená, že je přehlížím. S některými nedostatky, na které daný recenzent poukázal, jsem musela i souhlasit. Spíš mě ale mrzelo, že se k „chybě“ nemohu vyjádřit a vysvětlit tak, proč vznikla.


3.      Četla jste už nějaký velmi kritický komentář nebo recenzi na některou z Vašich knih?

Dokonce už několikrát. A vždycky mě to tak trochu vzalo. Jenomže pak vždycky přišel ten pozitivní a zvedl mi náladu.


4.      Jak dlouho jste Naslouchače psala a jak dlouho Vám ho trvalo vydat?

Kupodivu udat Naslouchače trvalo podstatně méně, než ho napsat. Příběh o malé sklenařce Ilan jsem měla rozepsaný už několik let. Host bylo první nakladatelství, které jsem oslovila.


5.      Kolik nakladatelství jste před vydáním oslovila a neuvažovala jste o vydání vlastním nákladem?

Oslovila jsem dohromady dvě nakladatelství. To druhé se neozvalo vůbec, což nevadilo, protože Host zareagoval okamžitě. Kdyby se mi ale Naslouchače nepodařilo udat do žádného nakladatelství, asi bych o nějakém jiném způsobu publikace přemýšlela.


6.      Je Vaše zkušenost s českými nakladatelstvími spíše kladná nebo naopak?

Spíš nijaká. Moc se mnou nikdy nekomunikovali :-).


7.      Obálka je opravdu povedená. Spolupracovala jste na ní nějak s nakladatelstvím nebo to bylo čistě v nakladatelské režii?

O obálce rozhodovalo nakladatelství, ale ptali se mě na představu, ze které by mohli eventuálně vycházet. Na moji žádost se ale něco na obálce měnilo, takže jsem nakonec dostala možnost ji ovlivnit.


8.      Kniha má mít druhý díl, kdy zhruba bude vycházet?

Druhý díl by se měl jmenovat Faja a v této chvíli na něm probíhají korektury. Dokonce už jsem viděla obálku, tak snad by se to do podzimu mohlo stihnout.


9.      Neuvažovala jste někdy o publikování nějaké knihy v zahraničí?

O publikaci svého díla v jiném jazyce sní asi každý autor. Co jsem se ale dočetla, není to vůbec snadné a hlavně je to hodně finančně náročné. Muselo by projevit zájem i nějaké zahraniční nakladatelství, což se většinou stává u knih, které získaly nějakou zvučnou cenu nebo se z nich staly bestsellery. U sci-fi/fantasy žánru jsou tyto šance dost mizivé.


10.  Co je pro Vás na psaní knih nejtěžší?

Ta první potíž je rozhodně donutit se přenést svůj příběh z hlavy na papír. Člověk s ním usíná a probouzí se, hrozně ho baví „život“ s jeho smyšlenými postavami, ale přimět se sednout k počítači a začít formulovat ty správné věty, je někdy boj. Další těžká fáze přichází s koncem, kdy je zase těžké od toho odejít a uvědomit si, že příběhu už víc nedám a další kapitola, zápletka nebo postava, by celý ten fiktivní svět jen narušila. A v neposlední řadě to jsou korektury. U těch doslova trpím :-).


11.  Je podle Vás psaní a vydávání knih v České republice složité, zejména u fantasy či sci-fi žánru?

V České republice je plno věcí složitých a donedávna jsem si byla jistá, že vydat knihu u nějakého známého nakladatelství bez kontaktů, ať už se jedná o ženský román, sbírku fejetonů, detektivku nebo fantasy, je prakticky nemožné. Teď už zastávám názor, že to v lidských silách je, akorát se může stát, že u toho člověk vypustí duši.


12.  Přála jste si být spisovatelka už „od mala“, nebo jste se k tomu dostala náhodou?

Tahle posedlost se se mnou táhne už od puberty a to díky spisovatelce Daphne du
Maurier. Tenkrát jsem ještě psala na psacím stroji a informace chodila vyčíst do knihoven,
kde jsem si na určitou knihu musela počkat až několik měsíců. Bylo to o dost namáhavější,
takže jsem vděčná pokroku za laptop a Wikipedii.


13.  Kolik času věnujete psaní knih nyní?

Teď tak trochu stagnuji. Jsem zvyklá nosit příběh v hlavě, sem tam si něco poznamenat a pak na to „vlítnout“.


14.  Čtete ráda? Pokud ano, jaký je Váš oblíbený žánr, kniha či spisovatel?

Čtu ráda. A moc. Jenomže teď bych potřebovala, aby měl den alespoň o pět hodin víc. V četbě se nezaměřuji na jeden žánr. Až na pár výjimek přečtu cokoliv. Kniha, kterou považuji za bibli, je určitě Sophiina volba. Co se autorů týče, nemám jednoho oblíbence, je jich víc a stále přibývají. Ale z těch stálic je to např. Daphne du Maurier, Peter May nebo James Rollins.

5 komentářů:

  1. Super. Miluji tuto knihu a moc se těším na pokračování. Autorka vypadá velmi příjemně. stojí nohama ne zemi a ne s hlavou v oblacích a to se mi líbí.
    A tobě tak trochu závidím tuto možnost se sní kontaktovat.
    Krásná práce, gratuluji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc. Těší mě tvůj zájem a souhlasím s tebou :).
      Jinak autorku určitě můžeš kontaktovat i ty na jejích facebookových stránkách. Stačí si vyhledat přímo stránku: Petra Stehlíková. Určitě ti ráda odpoví, i když jí to občas chvíli trvá, kvůli nedostatku času :).

      Vymazat
  2. Knihu Naslouchač jsem četla a moc se mi líbila. Je fajn zjistit něco víc o jejím vzniku a autorce.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky už se těším na pokračování. Na podzim... hm... tak to si ji pořídím k svátku :)

    OdpovědětVymazat
  4. Také vždy ráda zjistím víc :). A sama se pokračování nemůžu dočkat, snad HOST ukáže brzy alespoň obálku :)

    OdpovědětVymazat