neděle 22. listopadu 2020

 Než jsme se odcizili 


Asi jsem zestárla. Zestárla jsem do věku, kdy se mi začínají líbit klasické romantické knihy víc, než fantasy plné víl, draků, válek, vraždění atd. Možná to bude i tou dobou, kdy si člověk opravdu potřebuje od všech těch ošklivých věcí spíše odpočinout, než o nich číst. Fantasy budu mít vždycky ráda, protože žádný jiný žánr nebývá tak nádherně detailní. Ovšem když si chcete oddechnout a začíst se do něčeho, nad čím nemusíte moc přemýšlet, román je ta nejlepší volba.

 Kniha Než jsme se odcizili vás jistě zaujme už na první pohled. Krásná obálka je trochu tajemná, ale zároveň se ke knize skvěle hodí. Navíc má kvalitní desky a akorátní velikost, což nebývá standardem. Příběh se odehrává napůl v přítomnosti a napůl v minulosti. Vypráví ji milý fotograf Matt a nesmělá Grace. Je to příběh dvou lidí, kteří spolu prožili krásné chvíle, bohužel se ale odcizili vlivem sledu špatných událostí, které se odehrály v nepravý čas. I když to ze začátku trochu připomíná slavnou Pomádu, řekla bych že tohle by mohla být její lepší a dospělejší verze. Za oba hrdiny máte chuť křičet, plakat i házet ve vzteku věci po pokoji. Musím říct, že ze začátku mi to připadalo jako obyčejný přeslazený román, protože zápletka samotná není nijak jedinečná, nicméně příběh je tak dokonale sestavený, že se do knihy začtete a nebude ji chtít dát z ruky. Já jí přečetla asi za dva dny, takže skoro na jeden zátah.

 Autorky styl je hodně podobný jako mého milovaného autora young adult, Johna Greena, známého protože napsal například i zfilmovaný román Hvězdy nám nepřály. Podobně cynický, lehce pubertální, zároveň tak dospělý ale i praštěný styl, který obsahuje neskutečně emotivní scény, které vás napnou jako strunu a donutí vás občas i brečet. I když je závěr celé knihy trochu předvídatelný, myslím, že i tak si příběh užijete a sem tam se najde i nějaký ten zvrat, co byste od autorky tak úplně nečekali. Postavy jsou dokonale promyšlené a u žádné z nich nemusíte čekat nelogické chování, jak to občas v některých zápletkách bývá. Celkově prostě musím autorku pochválit, protože i přes zdánlivě obyčejný příběh dokázala, že když se něco dělá dobře a člověk nad tím přemýšlí, může z toho vzniknout něco úžasného. Něco co vás dokonale strhne.

 Jediné co mě ve zpracování knihy trochu zamrzelo je celkem dost korekturních chyb, zejména ke konci knihy. Malinko to celkový dojem knize kazí, ale není to nic, co by se s přivřenýma očima nedalo přehlédnout.

 Za tento nádherný kousek k recenzi moc děkuji nejlepšímu internetovému knihkupectví megaknihy.cz, kde zajisté seženete krásné dárky k vánocům a také nakladatelství Ocelot, které má na svém kontě mnohem více skvělých knih, než jen tuhle. Pokud máte rádi krásné romány, které obsahují jako bonus i pár pěkných erotických scén, určitě si tenhle knihu pořiďte. Doporučuji všem :-)

Hodnocení: ⭐⭐⭐⭐⭐

 

Žádné komentáře:

Okomentovat