středa 18. března 2020

Dobré ráno, zajíčku!


V této těžké době je důležité najít nějaké to rozptýleni. Navíc jsou děti, někde i ty školkové, doma a tak může být někdy náročně najít aktivity, kterými lze děti zabavit. Mám tu pro vás skvělý tip na to, jak zabavit menší děti.
Kniha Dobré ráno, zajíčku! je jedna z nejkrásnějších dětských knížek, kterou jsem za poslední dobu viděla. Je lákavá už obalem, který napovídá, že to není jen taková ta obvyklá dětská knížka pro nejmenší. Tahle kniha je nádherně zpracovaná a myslím, že to dokáže děti zabavit na delší dobu.
Uvnitř knihy najdete krásné zpracování a je vidět, že autoři se vyřádili při vymýšlení každé strany. Každá jednotlivá strana vysvětlí příběh i vizuálně a myslím, že to pochopí i děti, které třeba ještě neumí pořádně mluvit, tedy opravdu ti nejmenší. Kniha je sice až od 1 roku, ale myslím, že pod dohledem rodičů si ji můžou prohlížet i děti menší. Podle mě je to téměř interaktivní, protože každá stránka má chytře umístěné výřezy, které dokreslují celý příběh.
S dětmi můžete hledat zajíčky v křoví, téměř se dotýkat lístků stromů nebo dokonce hledat houbičky v lese. I když má kniha jen pár stran, je to podle mě tak akorát, aby to děti bavilo, ale zároveň aby toho mohli hodně získat.
Příběh jako takový je také moc pěkně zpracovaný. Není to, jak se říká „o ničem“, jenom aby tam bylo něco napsané. Právě naopak. Ukazuje dětem, že svět a příroda jsou sice krásné, ale jejich objevování může být zábavné ale i nebezpečné. Připomíná dětem i rodičům, že je třeba být obezřetný při pohybu venku, ale také že objevování přírody a dalších aktivit je zábavné. Učí tak děti už od mala nadšení pro různé věci a myslím, že pro správný vývoj dětí, hlavně od těch nejmenších je to ideální kniha.
Jestli budu mít někdy takhle malého špunta, určitě pořídím i další knihy z této řady a to Dobré ráno, červenko! a Dobré ráno, žabko!. Určitě budou skrývat zase jiný krásný příběh, který toho může dětem, ale i rodičům spoustu předat.
Knihu opět poskytlo skvělé knihkupectví megaknihy ve spolupráci s nakladatelstvím Ocelot. Teď když jsou všechny knihkupectví zavřené, je ideální podívat se na jejich stránky a vybrat si něco ke čtení. Tak šup na to, když teď máme konečně všichni čas číst.





Hodnocení: ⭐⭐⭐⭐⭐



3 komentáře:

  1. Zdravím, chtěla bych ti pochválit tuto recenzi (doufám, že nevadí tykání). Také se zabývám recenzemi především na dětskou literaturu (i když jsem teprve na začátku), takže vím, jak je těžké některé především obrázkové knihy pro nejmenší zhodnotit a napsat tam zhodnocení, které si zaslouží. Myslím, že se ti to povedlo a nalezlas krásná slova. Leporelo jsem neznala a ráda se na něj podívám. Zdraví Ivet (knizkyzpaloucku.blogspot.com).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivet. Tykání mi vůbec nevadí a omlouvám se, že píšu až teď. Moc ti děkuji za milý komentář, potěšilo mě to. Máš také pěkný blog a ráda se i tu tebe inspiruji :).

      Vymazat
    2. Když na něj někdy zavítáš a třeba také zanecháš nějakou odezvu, ať pozitivní či negativní, budu ráda. Těším se na další recenzi. Ivet

      Vymazat