středa 17. května 2017

Ydris, kniha první



O Odkazu tastedarů jste si mohli na mém blogu přečíst již několikrát, ať už když to byl pouze projekt na Startovači, či velmi zajímavý rozhovor s autory. Ydris, kniha první je prvním dílem z plánované pětidílné ságy. Další kniha bude nejspíše druhou částí prvního dílu. Autoři se totiž rozhodli rozdělit první díl do dvou knih, zejména z důvodu, že by měl první díl velký počet stran a mohlo by to některé čtenáře odradit.

Celá sága Odkazu tastedarů je doplněná o zajímavý doplňkový materiál. Mně asi nejvíce zaujala velmi podrobná mapa, čítající nespočet názvů vesniček, měst, hor a spoustu dalšího. Dále ke knize najdete také vlastní ilustrace. V knize jsou zdánlivě jednoduché a nicneříkající černobílé malby, které však skvěle doplňují dané okolnosti v příběhu. Na oficiálních internetových stránkách můžete najít ilustrace barevné, které jsou taktéž velmi pěkně zpracované. V neposlední řadě k celé sáze patří vlastní hudba, kterou si ke čtení můžete pustit a podpořit tak svůj zážitek z příběhu. Na oficiálních stránkách můžete zatím koupit pouze knihu, ale autoři plánují spustit e-shop, kde budete moci ke knize zakoupit také placku, záložky, mapu či plakáty. Ale teď už k obsahu knihy.

Krátká ukázka:
"...V ohništi uprostřed místnosti se vzhůru sápaly plameny, vrhající na stěny míhavé stíny. Sotva za sebou Waleyran zavřel, těžký závěs na druhé straně pokoje se odhrnul a zpoza něj vystoupil prastarý bezvousý muž s holou hlavou potetovanou posvátnými symboly protkanými v jediný složitý obrazec. Šedé oči lemovalo husté obočí a kůži měl svraštělou jako stoleté duby. Byl shrbený a musel se opírat o pokřivenou hůl. Zastavil se před ohništěm, odložil sukovici a obě ruce natáhl k plamenným jazykům.
„Nuže?“ Hlas starce byl slabý, přesto v něm příchozí zaslechl podrážděnost a netrpělivost.
„Přišel jsem za ní, svatý,“ odpověděl tázaný uctivě..."



Kdybych měla knihu k něčemu přiřadit, první by mě nejspíš napadla Píseň ledu a ohně, známější spíše jako Hra o trůny od George R. R. Martina. V příběhu totiž nenajdete žádné hrdiny s magickými schopnostmi, jež mají zachránit svět. Najdete zde příběhy ze světa zvaného Avirie z úhlu hned několika postav, ať už nájemného zabijáka, princezny, velmi nebezpečné a nevyzpytatelné kněžky, či obyčejné šenkýřky. Když už jsem nakousla Hru o trůny i zde určitě najdete kapitoly, které vás budou bavit méně než jiné, ale v pořád se děje něco zajímavého, tudíž je kniha napínavá.

Je vidět, že si autoři se svým dílem dali obrovskou práci. Celému světu vymysleli zajímavou historii, bestie, jež sužují lid, kouzla i vlastní jazyky. Právě popisy historie a některé události mohou někomu připadat nudné, mě však zaujalo, jak do sebe vše hezky zapadá a nic není zmíněno jen tak náhodou. V knize je také pěkně využitý český jazyk. Narazíte zde totiž několikrát na archaismy, či nářečí a sem tam i nějaké sprosté či nespisovné slovo a to vše do knihy perfektně pasuje.

Co mi však trochu vadilo, byla jistá „plochost“ postav a dialogů. Podle mého názoru se postavy během příběhu příliš nevyvíjely. Dalo by se říct, že bylo jejich chování v některých situacích předvídatelné a naopak v pár jiných případech zase nelogické. Nicméně je možné, že se to v dalších dílech změní a autoři tyto postavy teprve rozvinou. Dialogy mi však nesedly. V některých případech byly příliš „oříznuté“. Není to však v tak velké míře, abyste kvůli tomu museli knížku doslova zklamaní odhodit. Autoři na tom zajisté v budoucnu zapracují, protože děj se samozřejmě bude vyvíjet a s ním jistě i styl psaní.


Kniha mě tedy celkově velmi bavila a vřele ji doporučuji všem, kteří si chtějí přečíst něco zase trochu jiného, než rutinní fantasy s hrdiny zachraňujícími svět a myslím, že tato sága má jistě zajímavý nápad a budoucnost. A jsem zvědavá na další díly! :-)

Hodnocení: ⭐⭐⭐⭐

Zdroj fotografií: oficiální webové stránky ságy ---►Najdete ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat