středa 10. května 2017

Válka zrcadel



Za tento recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Epocha :-).

Tuto knihu napsala autorka již několika knih a povídek, Tereza Matoušková. Válka zrcadel je první knihou, kterou jsem od autorky četla. Zaujala mě jak svou anotací, tak nádhernou obálkou, která celé knižní prostředí perfektně vystihuje.

Válka zrcadel je vlastně o dívce, která umí lidem krást tváře a žije v ponurém světě, jež pomalu pohlcují démoni a temnota. Ankara při své cestě zažije spoustu dobrodružství, kterým by se možná přála vyhnout a které rozhodně nejsou pro slabé nátury, protože vzduchem nelétají jen nadávky, ale sem tam i nějaké ty vnitřnosti a krev…

Válka zrcadel patří ke knihám, kterým bohužel dlouho nerozumíte. Je tam spousta nových pojmů a míst a autorka toho zpočátku příliš nevysvětluje. Na druhou stranu je děj velmi napínavý. Věty jsou napsány dost úsečně, což není u fantastiky úplně obvyklý styl, ale to může samozřejmě spoustu lidem vyhovovat.

Události přicházejí v rychlém sledu, takže může být těžké se v nich zorientovat, nicméně vás to naladí na další čtení. Svět jako takový je dobře propracovaný a události na sebe pěkně navazují i když mohou být matoucí.

Některé knižní postavy jsou velmi sympatické, jiné byste nejraději „poslali na smrt“ už ze začátku. Všechny však působí velmi věrohodně a v příběhu nebyla vyloženě žádná, která by mi neseděla. Hlavní hrdinka se během knihy vyvíjí, a ačkoli to nemá moc lehké a sem tam vás u ní pár věcí překvapí, je sympatickou postavou a „fandíte“ jí až do konce. Celkový styl popisů i styl psaní autorky vlastně k danému světu dokonale padl, protože v takto ponurém světě vlastně ani není místo na sáhodlouhé popisování míst, osob, či nekonečné románky a milostné trojúhelníky.

Děj na vás může zapůsobit dost depresivně, je to však skvělá oddechovka, pokud si chcete odpočinout od všech těch přeslazených, šťastně končících fantasy příběhů. Konec příběhu je vlastně velmi překvapivý a i když asi nebude vyhovovat každému, podle mě se k příběhu nakonec dobře hodí. Autorku samozřejmě chválím za zajímavý nápad, jen mě mrzí, že kniha měla poměrně rychlý děj a než se stihnete pořádně začíst, jste už téměř na konci.

Ačkoli knize dávám jen tři hvězdičky za nepřehlednost děje a poměrně „rychlý konec“, knihu určitě vřele doporučuji. Je napínavá, má zajímavý nápad, pokud vám nevadí trocha té brutality a chcete si odpočinout od všech těch klasických fantasy, je pro vás Válka zrcadel ta správná volba.

Hodnocení: 🌟🌟🌟

2 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Já ještě o této autorky nic nečetla a myslela si, že bude skvělé začít s touto knihou. Nejspíše si ji vypůjčím z knihovny a uvidím, jak na mě zapůsobí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :). Jsem ráda, že tě také Válka zrcadel zaujala. Je to opravdu ponurý svět, ale třeba se ti bude také líbit :).

      Vymazat