středa 3. srpna 2016

Povinná četba aneb povinné zlo?


Od mnoha českých žáků i studentů často uslyšíte věty jako: "Povinná četba? K čemu nám to je?", "Ne, já to číst nebudu, najdu si rozbor na netu.", "Vždyť se to vůbec nedá číst! Kdo tomu má rozumět?!" a spoustu dalších. Jména autorů jako Gogol, Moliere, Charles Baudelaire,Verlaine a jiné jim nic neříkají. Ale je to opravdu takové zlo, jak tvrdí?

Hodně knih z povinné četby má naučný význam. Některé vám vypravují o významných událostech naší historie, jako například Na západní frontě klid, jiné vás naladí na duchovní uvažování o životě, jako třeba Alchymista. V každé knize z povinné četby se nachází zajímavá informace a dodává čtenáři mnohem lepší informovanost, nehledě na to, že čtení knih rozšiřuje slovní zásobu a znalost našeho jazyka, který bohužel stále upadá. Kdyby lidé více četli, nemuseli bychom vídat na ulicích tolik nápisů hlásajících věty jako: "Vinikající káva sebou!", "Firma má ohromné příjmi." nebo dokonce "Chyťte něco lahodné!".


Na druhou stranu, nejspíš ne všechny informace z povinné četby se dají využít v reálném životě. Navíc povinnou četbu často nečteme, už jen z toho principu, že je prostě povinná. Čtení je však důležité a nemělo by být podceňované. Čtěme proto alespoň knihy, které máme rádi, ať už jsou z povinné četby či ne.

Žádné komentáře:

Okomentovat