pátek 18. prosince 2020

 


Další kniha od knihkupectví megaknihy.cz, kde jste určitě i vy našli krásné vánoční dárky, protože na svých stránkách mají mnohem víc než jen knihy.

Tahle knížka je jedna z těch, nad kterými se musí mnohem více přemýšlet. Pokud ji chcete jako oddechovou knihu, tak to není úplně ta správná volba, ale pokud vám jde o hlubší smysl příběhu, tak je naprosto ideální. Ze začátku máte sice trochu problém pochopit všechny souvislosti, ale pokud se do knihy pořádně začtete, objevíte v ní mnohem víc než jen obyčejný příběh. Je to trochu sci-fi, ale zároveň i román, takže se nemusíte bát, že byste četli celou dobu jen o mimozemšťanech.

Příběh je vlastně o tom, že byl vyslán jeden mimozemšťan na zemi aby zabránil pokroku lidstva. Měl za úkol zničit práci a život profesora matematiky, který rozluštil velmi důležitou hypotézu. Ačkoli to na první pohled vypadá jako nuda, myslím, že i nároční čtenáři si nakonec přijdou na své. První část příběhu je opravdu o tom, že vám autor vysvětluje spoustu věcí ohledně matematiky i údajných mimozemšťanů, kteří chtěli pokroku zabránit hlavně kvůli tomu, že podle nich na to lidstvo není připravené. Ale věřte, že bez toho byste určitě nepochopili všechny důležité souvislosti, protože každý z nás se o matematiku tolik nezajímá a není pro nás nějaká matematická hypotéza vůbec důležitá, tudíž bychom nevěděli proč se kolem toho celá kniha točí.

Když už se dostanete do hloubky příběhu přijdete na spoustu zajímavých věcí o lidech. A právě proto zní název knihy Lidé. Podle mimozemšťanů jsou všichni lidé stejní, hamižní a jde jim jen o peníze a životní uznání. Podle nich jsou lidé jen primitivní stvoření, ne-li horší než „hloupá“ zvířata. Ostatně to si myslel i hlavní hrdina. Jenže potom co poznal lidi blíže zjistil co to znamená mít emoce, co to znamená žít a hlavně co znamená v lidském životě láska.

Jak říkám, je to kniha u které musíte hodně přemýšlet. Příběh je zajímavě napsaný. Vlastně čtete příběh o dvou lidech respektive o jednom člověku a jednom mimozemšťanovi. Je zajímavé jak by to vypadalo, kdybyste museli žít život někoho jiného. Nakonec se u toho zamyslíte i o svém životě i o životě jako takovém.

Autor na konci v poděkování uvádí, že knihu psal ve svém „temném“ období. Je pravda, že se to do příběhu hodně promítlo a občas z toho můžete mít docela depresivní pocity. Knihu nedoporučuji číst, pokud zažíváte smutné období, ale jinak je to v podstatě krásný příběh. A musím nakladatelství Ocelot opět pochválit krásnou obálku a příjemný rozměr knihy, která se při čtení dobře drží.

Hodnocení: ⭐⭐⭐⭐

Žádné komentáře:

Okomentovat