úterý 3. března 2020

Ohnivé květy


Kniha Ohnivé květy spadá do kategorie románů, nicméně v ní dle mého najdete mnohem víc. Sama jsem milovnicí fantasy a klasický román se mi do rukou dostane málokdy. Tahle kniha, ale není jen klasickým románem.

Odehrává se v přítomnosti a minulosti a obsahuje příběhy dvou žen s podobným osudem, které jsou protkány víc než se na první pohled zdá. Více se ale zaměřuje na osud zdravotní sestry, která žila v minulém století. O to je to dle mého zajímavější. Na první dojem  to samozřejmě působí jako román s běžnou zápletkou. Čím více se však dostáváte do hloubky, tím víc máte pocit, že děj nabírá zajímavých obrátek a dostává téměř detektivní nádech a za to ode mě dostává velký palec nahoru.

Kniha na vás přímo dýchá minulým stoletím. Autorka skvěle vystihla atmosféru minulé doby a krásně popsala i místo kde se děj odehrává. Jak zjistíte na konci knihy, bylo jejím záměrem na toto místo upozornit a to se jí také skvěle povedlo. Ellisův ostrov, který se stal důležitým dějištěm pro Ameriku si to určitě zaslouží.

Hlavní hrdinky knihy jsou si velmi podobné. Obě zažili tragédii a každá z nich o něco přišla. Každá se s tím ale vyrovnává po svém. Je zajímavé sledovat, jak každou z nich ovlivnilo něco trochu jiného a že i malé okolnosti dokážou pozměnit jednání. Víc mě určitě zaujala Clara, již zmíněná zdravotní sestra i když se mi trochu nelíbilo její jednání v některých situacích. Její postava v určitém bodu zaujala nečekaných obrátek a dalo by se říct, že prošla změnou téměř o 360 stupňů. Z ustrašené puťky na neohroženou ženu. Zajímavější pro mě ale byli muži, kteří se kolem ní motali. Každý je úplně jiný a myslím, že si každá žena najde sympatie alespoň v jednom z nich.

Také se mi líbí, že kniha zajímavě spojuje minulost s přítomností a ukazuje, jak se tyto věci dokážou téměř záhadně prolnout. I jeden obyčejný ženský šál může mít zajímavou historii a je hezké, že se dle mého názoru i na tuto věc autorka snažila svým způsobem upozornit. Že i zdánlivě obyčejný dárek v podobě např. řetízku od babičky má svoji historii a měli bychom si takových věcí vážit. Takže knihu určitě doporučuji, ať už jste milovníky románů nebo jen hledáte zajímavé čtení.

Za tuto knihu moc děkuji Megaknihám a nakladatelství Ocelot. Ohnivé květy tam určitě seženete. Na e-shopu megaknih taky seženete vždy knihu, kterou hledáte, ať už jde o nějakou novinku, či starší knihu, za nejlepší ceny. A megaknihy mají ty nejkrásnější záložky, které dávají jako dárek k objednávkám. Určitě se na jejich e-shop koukněte, jestli třeba nepotřebujete něco nového ke čtení. Inspirace je tam dost :)

Hodnocení: ⭐⭐⭐⭐⭐

1 komentář: