pátek 13. prosince 2019

Gump. Pes, který naučil lidi žít.





Kniha Gump je součástí krásného českého projektu na pomoc pejskům z útulků a týraným pejskům. Projekt se jmenuje Se psem mě baví svět a podporuje ho celá řada známých osobností. Možná už jste slyšeli písničku Protože to nevzdám, ve které můžete slyšet například Olgu Lounovou, Martu Kubišovou, Petra Koláře, Sebastiana, rapery Earth a Poetika a další. V klipu si zahrál i pejsek Gump, kterým je celá kniha inspirována. Za vším je spousta práce a můžete dokonce zakoupit například tričko s Gumpem nebo třeba náramek a pomoci tak pejskům z útulků a v tísni.
Příběh je napsaný z pohledu pejska Gumpa, který popisuje svůj život. Odpovídá tomu i styl psaní. Věty jsou trochu ledabyle poskládané a nespisovně napsané. Řekla bych, že tenhle styl se ke knize dokonale hodí a přišlo mi to přirozené. Jako kdyby vám to opravdu vyprávěl Gump.
Kniha je doplněná několika ilustracemi, které podpoří vaši představivost. Na konci naleznete i pár fotografií skutečných pejsků a lidí, kteří jsou součástí Gumpova příběhu. Musím říct, že jsem si u knihy několikrát pobrečela. Některé části jsou opravdu dojemné a nejhorší na tom je, když víte, že je to všechno z části skutečné. Myslím, že přesně tohle byl cíl knihy. Ukázat, co se doopravdy děje a upozornit na to, že pejsci jsou sice němí tvorové, ale mají city a nezaslouží si život plný utrpení. Dovolila bych si knihu přiřadit k příběhu Malého prince. Pěkně napsaný příběh, který v sobě nese hodně hlubokých myšlenek, které pochopíte spíš až v dospělosti. Takové ty věci, co všichni podvědomě víme, ale neuvědomujeme si to ve skutečném životě. Že za ty malé papírky, co pořád za něco vyměňujeme, si nekoupíme lásku. Že držet při sobě je mnohem důležitější než cokoli jiného. Že není důležitá práce, peníze, mít velký dům, ale že postačí mít někoho, kdo vám je oporou a koho máte rádi. Že život není spravedlivý, ale vždycky můžeme udělat něco, co aspoň malinko zlepší svět. Že můžeme ty malé papírky, vyměnit místo lahvičky se smrtí za lahvičku se životem…
Ano je to tak trochu, jak se říká „doják“. Takový ten typ knihy, kdy víte, že to nebude jen tak dobré a že když už si myslíte, že ano, tak se opět stane něco hrozného, takže je to trochu předvídatelné. Ale každá část příběhu vám přinese něco jiného a můžete si být jistí, že vás to alespoň trochu dojme.
Knihu určitě doporučuji převážně všem pejskařům a dobrým lidem, kteří mají rádi zvířata a nejsou jim tyto věci lhostejné.

A nemůžu si odpustit ani malinkou ukázku z knihy, abych vás přesvědčila, že koupě stojí za to:

„...Nevěděl jsem přesně, co se dělá, když před váma umírá zvíře, ale začal jsem mu vyprávět ten příběh o duhovým mostě, kterej jsem znal od Maxe, o nebi a o kometách a on se zničehonic přestal klepat. Možná to byl jenom psí pocit, ale přišlo mi, že se tý svý smrti najednou přestal bát. Chvíli jsme tam vedle sebe leželi, a pak jsem cítil, že už tam není, už tam ležel jen kousek neživého masa potaženej kůží...“


Za knihu děkuji knihkupectví megaknihy.cz
Určitě ho všichni znáte. Vybere si u nich snad každý a knihy najdete vždy za nejlepší cenu. Od dvou kusů dostanete úžasnou záložku a občas i jiné dárky, které potěší. Posledně jsem dostala třeba antistresové omalovánky, které mi udělaly velkou radost. A je skvělé, že spolupracují i s takovým malým blogem, jako mám já, díky :)
Hodnocení:⭐⭐⭐⭐⭐

2 komentáře:

  1. Knížku jsem ještě nečetl, ale tu písničku jsem slyšel. Poslouchal jsem ukázku z audioknihy, kterou načetl Ivan Trojan a to je teprve pecka. Shodou okolností tam četl právě tenhle úryvek, kde Gump najde umírající zvíře. Očekávám dojemný příběh a výběr interpreta tomu ještě přidá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to stojí za to. Ráda si pak přečtu i tvůj názor :)

      Vymazat