neděle 2. dubna 2017

Urban games


Zatím poslední ze série recenzních výtisků (a hned další krvák :-D), přímo od autora A. T. Juraska, se kterým můžete na blogu očekávat také rozhovor. Za obojí mu velmi děkuji.

Dopředu upozorňuji, že Urban games rozhodně není pro citlivé povahy. Už od prvního pohledu a přečtení anotace může tahle kniha připomínat známé Hunger games, se kterými je často porovnávána. Ale nenechte se zmást. Tyhle hry jsou o dost dospělejší, drastičtější a hlavně napínavější a na nějaké něžnosti tu téměř nezbývá místo. Soutěž, o které si hráči mysleli, že je to jen hra a nikdo při nich nepřijde k vážnější újmě na zdraví. Ale již od začátku umírají lidé. Krvelačné krysy, nedostatek jídla, vody, zákeřné úkoly a mnoho dalšího si brzy vybere svou daň.



V knize mimo násilí najdete také vulgární a nespisovný jazyk, který dokonale zapadá do drsného světa, kde je možné veřejně odvysílat lidská jatka a to v přímém přenosu. Násilné scény ale vůbec nepůsobí vynuceně. Autor nezachází příliš do detailů, takže je všechno popsané stručně (až na pár výjimek), ale jasně, což mi vyhovovalo.

Díky tomu, že je děj napsaný z pohledu několika postav, získáte komplexní pohled na hru, ať už z pohledu ustrašené "barbie", či z pohledu strategicky přemýšlejícího hráče. Naproti tomu žádná postava nepůsobila nevěrohodně. Mezi dvaceti soutěžícími si určitě najdete takové, které si oblíbíte hned od začátku, jiné v průběhu a další budete prostě nenávidět. 

Jediné na co si musíte zvyknout je nezvyklý styl psaní. Některé postavy jsou psané v ich-formě a jiné v er-formě a taktéž zde najdete i střídání časů. Některé části jsou totiž napsané v čase přítomném, ale většina je v čase minulém. Na mě působilo trochu rušivě, ale dá se na to zvyknout.

Co se mi také líbí je Ondrův nápad přidat ke knize něco navíc. S knihou mi totiž také přišla obálka, na které je razítkem vytištěné logo Urban games. Uvnitř je kartička, na které je speciální číslo vaší knihy. Každá kniha má totiž svůj kód, který najdete jak na kartičce, tak na poslední straně knihy a máte pak pocit, že je kniha osobnější. Dále jsem v obálce objevila pár vizitek Urban games, které se dají použít jako záložka, pohlednici a záložku v podobě pírka.

Urban games jsou napsané tak napínavě, že jsem skoro nepřestala číst, dokud jsem se neocitla na poslední straně. Musím přiznat, že jsem takový konec vážně neočekávala a některé věci mě opravdu překvapily. I když se jedná o autorovu prvotinu, není to vůbec špatné, ba naopak. Asi bych knihu nedoporučila každému, přeci jen je to velmi drsné a to nemusí vyhovovat každému, já jsem však zvědavá na další díly a možná ještě víc na to, co si pro nás autor připraví příště. Pokud si chcete tuhle knihu přečíst, můžete si ji objednat ZDE, ale pospěšte, prý už je jen posledních pár kusů :-).


Hodnocení: 🌟🌟🌟🌟






4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Kniha vypadá hodně zajímavě a o že je drsná, mi nevadí :) Někdy to knize jen prospěje :) Určitě se po ní podívám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Opět ti děkuji :). Jsem ráda, že jsem tě na knihu nalákala :). Jinak pokud ti stačí třeba e-kniha, tu seženeš tady: http://www.bezvydavatele.cz/book.php?Id=709

    OdpovědětVymazat
  3. O knížce jsem slyšela už dříve, vypadá opravdu zajímavě a jak psala Aires - násilí a brutalita knížce někdy i prospějí :) Možná se po ní mrknu... Jinak super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za komentář! :) Vždy mě těší, když se mi podaří někoho nalákat. Tak ať se kniha líbí, tak jako mně :)

      Vymazat