pondělí 13. března 2017

ROZHOVOR s autory Odkazu tastedarů


Květoslav Hönig (dolní fotografie) a Ondřej L. Hrabal. Jeden rád kreslí a nejbližší je mu fantasy, druhý se věnuje hudbě a také poezii. Naprosto odlišní, dohromady však tvoří skvělou dvojku. Dva mladí sympaťáci, kteří se rozhodli neplout po proudu dnes trochu "stereotypního" fantasy. I přes to, že v dnešní době existuje spoustu „podžánrů“ fantasy, celkově ho ovládá rutina hrdinů s nadpřirozenými schopnostmi, jež mají zachránit svět. 

Takové věci v Odkazu tastedarů rozhodně nenajdete. Za to ale pětidílná sága slibuje poutavé osudy rozličných osob, války, mýtické "potvory" a spoustu dalšího. Navíc ke knize vytvořili podrobně propracovanou mapu, vlastní hudbu či ilustrace a doplňkové věci jako stvořené pro zažrané knihomoly, jako například placky, záložky atd. Rozhodně se máme na co těšit.


 Jak už jste se mohli dočíst dříve, já jsem knihu podpořila již v crowdfundingové kampani na Startovači, kde nakonec místo požadovaných 30 000 Kč vybrali neskutečných 123 000 Kč, což je v tvorbě určitě posune mnohem dál. Já tak můžu v blízké době očekávat knihu, podepsanou autory, záložky, mapu, placku a bonusový plakát. Ale nebojte, kluci slibují, že pro ty, kteří tuto kampaň nestihli, samozřejmě otevřou e-shop. Pokud však knihu chcete co nejdříve, můžete si zatím ZDE vyplnit předobjednávkový formulář. Já jsem na knihu každopádně zvědavá, a tak jsem autory trochu vyzpovídala.


1.       Brzy se na trhu objeví Vaše první kniha Ydris. Těšíte se na ohlasy čtenářů?

KH: Velice. Pár lidí už knihu četlo a zatím máme jen kladné ohlasy, a to i od lidí, kteří fantasy běžně nečtou. Na odezvu široké komunity se přesto nemůžu dočkat. Bude to vlastně takový ukazatel, jak dobře jsme naši práci zvládli.

OLH: Moc, přece jenom žijeme v sociální bublině, takže zpětná vazba, kterou jsme doposud dostali, je tímto dost ovlivněna. Těším se, až knihy Odkazu tastedarů budou moct působit na čtenáře různých generací.


2.       Snili jste o psaní už od mala nebo jednou prostě přišel nápad a začali jste psát?

OLH: Já jsem ještě na prvním stupni základní školy dostal od rodičů psací stroj a od té doby vlastně aktivně píši.

KH: Hmm, ani nevím, kdy mě poprvé napadla myšlenka napsat vlastní knihu, takže hádám, že to bylo už hodně dávno.


3.       Nastaly během příprav nějaké problémy, např. s korekturou, přípravou tisku apod. nebo vše proběhlo hladce?

KH: Nějaké nesnáze samozřejmě nastaly, přeci jen je pro nás vydání knihy naprosto nová zkušenost. Ale něco takového nás nemůže zastavit.


4.       Váš nápad přiložit ke knize audiovizuální materiál mě velmi zaujal. Zejména vlastní hudba. Bylo těžké najít vhodné studio k jejímu nahrávání nebo vhodného ilustrátora, který by vše zpracoval co nejlépe podle Vašich představ?

OLH: Studio ani nemáme, děláme to docela na koleni, většinu věcí nahráváme na jeden mikrofon, který má můj kamarád Jiří Kučík (Yorge). On je naštěstí schopný udělat i celou postprodukci (a spoustu jiných věcí). Spíš je těžší sehnat muzikanty, protože dobří hudebníci jsou většinou dost vytížení, i když jich je na Uherskohradišťsku víc než kdekoliv jinde.

KH: Ilustrátora jsme chvíli hledali v českých luzích a hájích, netrvalo ale dlouho a na ArtStation jsem narazil na práce polské ilustrátorky Kasiy Krzysztofowicz. Ty mě i Ondru zaujaly a viděli jsme v nich potenciál, tak jsme ji kontaktovali.
Tvorba Kasiy slouží jako doplňkový materiál pro náš svět, v knize samotné se objeví černobílé ilustrace Ludmily Sližové (jednu jste mohli spatřit u našeho projektu na Startovači).
Jinak já měl také v plánu nakreslit pár obrázků, avšak text knihy a tvorba mapy byly prioritami, takže jsem prozatím stvořil jen jeden černobílý portrét.


5.       Co Vám při tvorbě knihy trvalo nejdéle? Napsání příběhu, tvorba vlastního jazyka, podrobná mapa, či audiovizuální prvky?

OLH: Samozřejmě text, to je jádro projektu, které opracováváme od začátku tvorby. Z těch věcí okolo to podle mě byla mapa. Nezdá se to, ale je tam skoro devět set názvů, těžko odhadovat, kolik je tam třeba stromů. Nejen, že to Květoš musel všechno vymyslet a nakreslit, musel to dělat nanejvýš opatrně, aby mapu neupatlal, nepoškodil, nebo nějakou chybou neznehodnotil celý papír.

KH: Mapu jsem dokonce kreslil nadvakrát, s první verzí jsem nebyl spokojený. Kreslit ji poprvé byla ještě zábava, nicméně když jsem pak znovu kreslil ty tisíce stromů a hor… no, bylo to nutné.
Jinak text je vždy samozřejmě největší výzvou, tím spíš, že na ilustrace a hudbu máme pomocníky.


6.       Psaní a zpracování Odkazu tastedarů Vám zabralo cca 5 let. Měli jste během této doby „spisovatelský/tvůrčí“ blok a chtěli toho nechat, nebo Vás tvorba nadchla tak, že jste neměli klid, dokud nebylo téměř dokonáno?

OLH: Já mám tyto krize poměrně často, Květoš mě ale vždycky stabilizuje.

KH: Psaní nových kapitol je vždy příjemné a zábavné. Podobně si užívám i jejich čtení podruhé, popřípadě potřetí po delší době. Že bych měl za celou tu dobu nějaký velký tvůrčí blok si nemyslím. Inspirace a chuť k psaní byla vždy. Větší výzvou už je čtení jednoho a toho samého textu třeba desetkrát. A napříč těmi lety jsme taky museli spoustu textů přepisovat, než jsme byli se vším spokojení. Během té doby jsme taky upravovali a předělávali různé části zápletky, což vyvolalo další přepisování. Tím, že je v knize velká spousta věcí propojených, došlo k řetězové reakci - když jsme museli přepsat jednu věc, naráz se kvůli tomu muselo přepisovat dalších pět, kvůli těm pak dalších deset a tak dále.


7.       Kdo z Vás přišel na nápad vytvořit audiovizuální knihu a kdy jste se rozhodli spolupracovat?

KH: Tak kniha samotná je pořád jen text s pár ilustracemi. Koho však napadlo doprovázet naši tvorbu hudbou a dodatečnými obrázky, to nevím. Z těchto multimédií se ale asi nejvíc těším na audioknihu. Podobně jako spoustu ostatních věcí, i ji si chceme udělat sami, navíc autor knihy ví vždy nejlíp, jak daný text číst. Všechny tyto činnosti jsou bohůmžel časově dost náročné.

OLH: Myslím, že tento nápad vznikl v dialogu. Květoš si na gymplu ve vyučování často kreslil - jak mapy, tak jiné věci, hlavně portréty. Když jsme se o tom bavili, napadlo nás, že já jsem zase hudebník, tak to můžeme hezky skloubit. To ale bylo asi až po tom, co jsme začali společně psát. Prolnutí textu a zvuku se samozřejmě nejlíp může projevit právě v té audioknize.


8.       Ilustrace jsou opravdu poutavé. Proč jste se rozhodli nedat nějakou na obálku knihy?

KH: Měli jsme k tomu víc důvodů. Líbí se nám minimalistický vizuál obalu a věříme, že naše kniha díky tomu může v knihkupectví - a vlastně i na webech - upoutat pozornost. Většina fantasy knih je zdobena různými draky, plameny, hrdiny atd. A naráz se mezi nimi objeví takto prostá obálka. Myslím, že to zaujme.

OLH: Na internetu propagujeme celý projekt, proto je potřeba poukazovat na jeho barevnost a bohatost. Co se týče knih samotných, důraz je kladen téměř výhradně na text, jak potenciálnímu čtenáři napoví i vizuál, který je obklopuje.


9.       Máte už napsané další díly, z této pětidílné ságy?

KH: Rozsáhlost prvního dílu nás nakonec donutila rozdělit ho na dvě části. Nemusíte se však bát, Ydris: kniha první má i tak řádné finále. Na ni bude navazovat Ydris: kniha druhá, která je hotová asi z poloviny.
Kdybychom první díl nerozdělili na dvě části, tak bychom museli lidem nabízet asi 700 stránkový debut. To by mohlo některé lidi odradit, navíc bychom museli také navýšit ceny. Dokončení Ydris: knihy druhé je teď ale hlavní prioritou. Po ní přijde Bdící a pak ty ostatní. Sága tak vlastně bude mít knih šest, na obě Ydris ale nahlížíme jako na jeden díl rozdělený na dvě části.

10.   Chtěli jste už od začátku vydat knihu jinou cestou nebo jste oslovili nějaké nakladatelství? Koho napadlo využít crowdfundingovou kampaň na Startovači?

OLH: Žádné nakladatelství jsme neoslovovali. Vzhledem k tomu, jak specifické požadavky máme, by byla jakákoliv spolupráce s takovými společnostmi přinejmenším velmi problematická. Nakonec bude naši publikační činnost z právních důvodů zaštitovat nakladatelství Nugis Finem, které ale vedu já, takže tam žádná podobná omezení nehrozí.

KH: Vydání knihy máme tedy na starost my, Nugis nám však pomůže právě s tou právní, ale také účetní stránkou celé věci.


11.   Co pro Vás bylo na vzniku knihy nejtěžší?

KH: Nejtěžší je nejspíš vymýšlení zápletky. Zvažovat jednání postav ze všech stran, logičnost děje, návaznost děje, jeho poutavost, přidávání malých náznaků budoucích událostí do textu… Je toho moc, těžko říct, co je nejtěžší. I když to čtenář v první knize neuvidí, pro funkčnost celé ságy bylo potřeba vymyslet velký příběh do pozadí, historii a vůbec průběh celé ságy, její zakončení.

OLH: Bez ustání myslet na všechny vrstvy příběhu a opatrně odkrývat jenom to, co chceme, aby v daný moment čtenář věděl.


12.   Proč jste se rozhodli inspirovat zrovna slovanskými pověstmi?

KH: Tak pověstmi jsme se neinspirovali, spíše jsme z příběhů Slovanů převzali a popřípadě upravili různé bytosti, například vodníka či rusalku. Nebo k lešijovi jsme vytvořili jeho ženský protějšek - lešenu. Čerpáme ale i z jiných kultur - z antiky jsme si vzali například sirény. Taky jsme přišli s mnoha novými - navjana, deštěslava, habřej, drápela, spiruan, obludník atd. Napříč ságou se s některými určitě setkáte, o jiných uslyšíte příběhy.
Pohanství a slovanská kultura tvoří ale zatím jen pozadí knihy, narazíte tam na ně, ale větší prostor dostanou spíše v dalších dílech. Ydris je hodně zaměřená na děj - chtěli jsme ságu pořádně našlápnout, vleklé začátky moc nemusíme.

OLH: Slovanská mytologie je silná a krásná.


13.   Pokusíte se uplatnit knihu v zahraničí?

OLH: Samozřejmě bychom chtěli, ale teď se plně soustředíme na Česko.


14.   Na kdy zhruba plánujete vydání dalších dílů?

OLH: Ydris: kniha druhá je už asi z poloviny hotová, takže to snad nebude trvat nijak dlouho.

KH: Nehodláme však nic odbývat jen pro to, aby to už bylo. Na to jsme moc velcí perfekcionisté.


Autorům děkuji za zajímavý rozhovor a věřím, že se i vám líbil, tak jako mě. Doufám, že to někoho nalákalo si knihu přečíst a podpořit tak tvorbu dalších nadějných českých autorů.

Oficiální stránky naleznete ZDE
Facebook ZDE
Ukázka hudby:

Pro zajímavost si můžete ještě přečíst pár komentářů k tomuto projektu na Startovači:

"Zdar borci, tak za 1) su Broďan, takže je nutné podpořit krajany  2) vaše sága vypadá naprosto svěle a promyšleně, něco takového tu chybělo. Taktéž jako vy jsem perfekcionista a mám rád kvalitu. 3) Pevná vazba je vždy top a proto jsem zvolil 3+ 

Těším se až se začtu do Ydris a přeju vám ať se daří a vaše nadšení vám vydrží při psaní dalších knih."


"Ahoj, v dnešní uniformní době mám pocit, že je mou osobní povinností podpořit snahu vytvořit něco precizně vyladěnýho a funkčního. Těšim se na svoje nejspíš první slovansky laděný fantasy, ačkoliv jsem o něčem takovym už dlouho přemýšlel. Z únavy z tradičního konceptu jsem se ale na několik let od toho žánru (a čtení obecně) odvrátil. Jsem zvědavej s čim přijdete, hodně štěstí."

"Naprotosto tento projekt obdivuji. Když uvážím, kolik času stojí "jen napsání" knihy, plus hudba, mapy, vlastní vytvořený jazyk! Je toho hodně kolem, skoro se divím, že jste to všechno zvládli "jen" za pět let. Psát smyšlený příběh není nic jednoduchého, člověk si musí pamatovat detaily, nebo si je někam zapisovat, vše musí hladce navazovat, věcné chyby jsou totiž zlo, to víme všichni. Máte můj obrovský respekt, že jste se do toho pustili, obdiv, kolik jste toho vytvořili. Takže podpořeno a musím podotknout, že tohle fantasy mě jako jedno z mála zaujalo, přesně tím, jaký komplexní svět okolo něj vyrostl. Stačí tedy jen krok a ocitáme se v paraelní realitě, kde jak se zdá můžeme slyšet bitvu, vidět lesy a mluvit novým jazykem. Opravdu pánové obdiv  plus samozřejmě všem kdo jsou do projektu zapojeni (neb si dokážu představit jaká nekonečná řada lidí to musí být)..."

"Podpořeno! Neuvěřitelně se mi líbí koncept slovanské fantasy bez jiných ras, tolkienovsky obrovský svět i černá obálka  A o dost lepší ilustrace než u českýho vydání Zaklínače Pokud jste dobře zkombinovali lásku pro poezii jednoho a pro fantasy druhého, tak jste se přesně trefili do mě  Těším se na na první stránky knihy a snad se hnedka budu ptát na druhý díl."

2 komentáře:

  1. No teda,to vypadá hodně zajímavě :) Já na startovači zaznamenala projekt na vydání knihy Yorran, ale tahle mi ušla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No myslím, že tohle běželo už kolem konce minulého roku až do ledna. Sama jsem na to moc zvědavá :)

      Vymazat