pondělí 30. ledna 2017

ROZHOVOR s Jiřím Dittrichem, autorem ELEMENTA


O téhle knize nebylo nějakou chvíli slyšet, ale pokud jste nadšenci YA fantasy a českých autorů, nejspíš už jste na ni někdy narazili. Jedná se o knihu Elementum od Jiřího Dittricha, a právě jejího autora jsem trochu vyzpovídala.

1.       Svou knižní prvotinu jsi vydal jako velmi mladý autor. Jak reagovali tvoji blízcí a přátelé, když zjistili, že píšeš knihu? A s jakými reakcemi ve svém okolí se běžně setkáváš nyní, když už je kniha v oběhu?

První člověk, který knihu četl, byla moje nevlastní sestřenice. Začala, když jsem měl zhruba první tři kapitoly knihy. Nejdřív si ze mě pochopitelně dělala srandu, jelikož mi nevěřila. Ale když si to, co jsem měl, přečetla, byla zvědavá, jak to bude pokračovat. A tak mě vysloveně hnala, abych rychle psal dál. Další lidé, kteří příběh četli, reagovali podobně. Nejdříve tomu nevěřili, a tak si ze mě dělali srandu. Když uvěřili, mysleli si, že je to slátanina, ale začali číst. No a nakonec si to všichni docela zamilovali.

Teď, když už je kniha v oběhu, se setkávám s různými druhy reakcí. Ale většina lidí je prostě jen překvapena a ptá se Jak tě napadlo napsat knihu?.



 2.       Kdy tě napadlo napsat knihu? Byl to tvůj dětský sen nebo tě jednoho dne napadl námět a začal jsi psát?

Můj dětský sen to určitě nebyl. Do svých čtrnácti let jsem skoro ani nečetl, natož něco psal. Elementum bylo vůbec to první, co jsem kdy začal psát krom školních slohů.
Přesně, jak říkáš. Jednoho dne mě díky několika různým podnětům zkrátka napadl námět a já začal psát.



3.       Kolik času jsi psaní knihy věnoval?

Těžko říct. Psal jsem vždy, když jsem měl čas mezi školou. Celý rukopis jsem dokončil zhruba po osmi měsících. Ale další čtyři měsíce pak trvaly různé dodělávky.



4.       Nepřepadl tě při psaní známý „spisovatelský blok“, např. při negativních ohlasech či při nedostatku času na psaní?

Nikdy. Když nemám čas, tak prostě nemám čas. Ale většinou minimálně kapitolu týdně napíšu.



5.       Tvoje kniha je vydána pod nakladatelstvím Epocha. Kolik nakladatelství jsi celkem oslovil a jak dlouho trvalo celkové vydání knihy?

Obeslal jsem, myslím, dvacet dva nakladatelství. Byla fuška to vydat. A trvalo to. Poprvé jsem rukopis nabídl na jaře 2013, Epocha ho přijala až v prosinci 2015. To máš dva a půl roku, během kterého jsem to kolikrát už málem vzdal. Redakce knihy v nakladatelství trvala zhruba jedenáct měsíců.



 6.       Obálka knihy je celkem povedená. Spolupracoval jsi na jejím vzhledu, předložilo ti nakladatelství její návrh nebo jsi na konečný vzhled obálky čekal, až se kniha objeví v knihkupectvích?

Popravdě jsem na obálku hodně dohlížel. Měl jsem velmi specifickou představu, kterou pak nakladatelství jen vylepšilo a navrhlo.



7.       Jak to vypadá s druhým dílem Elementa? Máš už ho napsaný nebo je teprve „v dílně“? Popřípadě na kdy odhaduješ jeho vydání?

Druhý díl je dopsaný už docela dlouho. Myslím, že jsem ho dokončil v prosicni 2014. Začal jsem ho psát hned po dokončení prvního. Přesněji ještě, když jsem ten první vylepšoval. V roce 2015 mě čekalo zdolání maturity a tak jsem si dal od psaní pauzu. A jelikož chvíli po maturitě Epocha přijala můj rukopis, soustředil jsem se na vydání prvního dílu. Teď před Vánoci jsem se tedy pustil do třetího.

A co se týče vydání dvojky, zatím jsem o tom s nakladatelstvím nemluvil. Čekám, jaké budou ohlasy na jedničku. Byl bych ale rád, pokud by se mi podařilo rozpohybovat dvojku do konce letošního jara.



8.       Jsi vášnivý čtenář nebo čteš jen občas? Pokud rád čteš, jaký žánr máš nejraději a kdo je tvůj oblíbený autor?

Čtu hodně. Hlavně fantasy a sci-fi, ale thrillery a mystery příběhy taky neodmítnu. Mými           oblíbenými autory jsou Christopher Paolini, J. K. Rowling a Dan Brown.



 9.       Čteš rád recenze na svou knihu? A jaké nejzajímavější názory ti utkvěly v paměti?

Jo! Děsně rád. A hodně stručně řečeno – v hlavě mi utkvěly ty názory lidí, kteří si všimli originálních prvků knihy, které jsem se snažil vymyslet.



10.   Četl už jsi nějakou recenzi, ve které se její autor do knížky vyloženě tzv. „obul“ a vyčetl ti hlavně její negativa? 
Jo. Zrovna nedávno jsem na jednu narazil. Ovšem zatím je ojedinělá a pro mě to tedy není ani plnohodnotná recenze, jelikož její autorka z celé knihy přečetla zhruba devadesát stran a pak ji odložila. Ale obula se do mě tedy pořádně. Chápu, že každému se kniha líbit nemusí, ale přijmout názor od někoho, kdo do knihy více-méně jen nakoukl, mi přijde absurdní. Navíc ve chvíli, kdy autorka přirovnala Elementum k X-menům, mi došlo, že dotyčná nemá vůbec páru o čem píše. :-D 


Doufám, že byl pro vás rozhovor s tímto mladým českým autorem zajímavý, tak jako pro mě a já mu tímto děkuji za zodpovězení otázek :).

2 komentáře:

  1. Rozhovor byl super, mně se Elementum moc líbilo a těším se na druhý díl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, každá reakce na článek mě těší :). Také jsem na Elementum zvědavá :)

    OdpovědětVymazat