pátek 3. února 2017

Nikdy nic nekončí

Tuhle knihu určitě neznáte ze žádného knihkupectví. Prodává ji totiž internetové knihkupectví Má kniha, které podporuje mladé a nezkušené autory knih tím, že jim vydává e-knihy, které prodávají za malou částku na jejich internetovém e-shopu. Jedná se o knihu s názvem Nikdy nic nekončí od Maritny Kastlové. Kniha má 262 stran a vydána byla v roce 2015. Jedná se o fantasy romanci, spadající do kategorie YA.
Děj je ve zkratce o dvou znepřátelených klanech měničů, což jsou skupiny lidí, kteří se mění na různé kočkovité šelmy a kteří mají určitou hierarchii. Lea Tuckerová je 21letá dívka, dcera Leonarda Tuckera vůdce klanu měničů, který byl zákeřně napaden a zabit svým nepřítelem Lionelem Williamsem. Jejím jediným cílem je pomsta…Pod tlakem událostí se Lea rozhodne převzít vůdcovství klanu po svém otci a zároveň se nevzdává své touhy po pomstě. V den zvolení Lei jako vůdkyně, se dostaví se svou žádostí o přijetí do klanu Lucien Williams, syn Lionela. Lea tak musí rozplést smyčku tajemství, která se stále více stahuje.

Ačkoli děj může znít trochu jako klišé, kniha určitě splňuje očekávání YA fantasy pro mladistvé čtenáře. Děj knihy je celkem poutavý, pořád se něco dělo, takže jste neměli tolik nutkání se soustředit hlavně na stylistické chyby knihy. Autorka dodržovala dějové souvislosti, a základní fakta světa měničů vám vysvětlila hned ze začátku, takže pro čtenáře není problém se v ději orientovat.

Co ale bohužel musím autorce vyčíst je nedodržení dějové linie. To je bohužel velký problém pro spoustu mladých spisovatelů. Autorka začala psát děj v přítomnosti, což jí ale nejspíš moc nevyhovovalo, protože věty působily dost kostrbatě a některým bylo špatně rozumět. Zpočátku z přítomnosti přešla do minulosti jen v pár větách, později to byly celé úseky a pak tyto časy ještě párkrát vystřídala. Nebylo to ale vyloženě nesnesitelné, jak říkám v knize se pořád něco dělo, takže si na rušivé nedodržení dějové linie vlastně zvyknete. Pro některé čtenáře to však může být nepřípustné, a tak doporučuji autorce, ať se raději drží děje v minulém čase, který jí seděl mnohem více.

Závěrem chci vyjádřit úctu nakladatelství, protože je obdivuji za podporu mladých autorů a doufám, že se mnou bude ještě dále spolupracovat. Sama nezkušené autory podporuji ráda, protože nikdy nevíte, jací dobří spisovatelé z nich i přes počáteční chyby mohou být. Kdo ví, třeba se takhle jednou objeví nová Rowlingová, Tolkien, či jiní velcí spisovatelé… Pokud máte rádi YA, fantasy a romance, tahle kniha vás určitě zaujme i přes její chyby.

Určitě všem doporučuji si od Má kniha nějakou knihu koupit. Mají na výběr širokou škálu žánrů. Za prvé podpoříte mladé autory, za druhé jsou e-knihy opravdu levné (od 49,-) a za třetí, může to být dobrá zkušenost i pokud budete chtít napsat nějakou vlastní knihu, protože jak se říká, chybami se člověk učí.

E-knihu najdete ZDE

Hodnocení: 🌟🌟

Žádné komentáře:

Okomentovat