čtvrtek 25. srpna 2016

Literární zajímavost č. 5


Protože nedávno vyšel scénář jako pokračování Harryho – Harry Potter a prokleté dítě a stal se z něj samozřejmě hit, další zajímavosti jsou o knižním a filmovém Harrym.

Dle učebnice "Fantastická zvířata a kde je najít“ od Mloka Scamandera se u norského ostrohřbetého draka vyvíjí schopnost chrlení ohně mezi prvním a třetím měsícem, zatímco ve filmu chrlí drak oheň bezprostředně po vylíhnutí.

Tom Felton, který ztvárnil filmového Draca Malfoye si rád během filmování dopřával něco dobrého. Došlo to až tak daleko, že mu štáb musel zašít kapsy na jeho hábitu, aby během natáčení nejedl.

Tvůrci původně dali Danielu Radcliffovi zelené čočky, aby vypadal více tak, jak kniha popisuje Harryho. Emmě Watson zase nasadili kvůli knižní Hermioně velké umělé přední zuby. Z obou pokusů o věrohodnější vzhled sešlo, jelikož Daniel přes čočky moc slzel a Emma nemohla přes přední zuby normálně mluvit.

V přepočtu je 1 galleon zhruba 90 českých korun, 1 srpec se rovná necelých 5,5 kč a 1 srvšek se počítá jako náš bývalý dvacetník.

Profesoru Brumbálovi je zhruba 150 let, profesorce McGonagallové 70.

Jméno Voldemort bylo převzato z francouzské fráze "Vol de mort", což znamená "Utéct smrti".

Latinský nápis na erbu Bradavic znamená "Nikdy nedráždi spícího draka!". J. K. Rowling si zřejmě upravila anglickou frázi "Let sleeping dogs lie!", podobnou u nás známému "Nehas, co tě nepálí!".

Když se v britských kinech promítaly ukázky z tohoto filmu, museli majitelé kin vydat nařízení, že na filmy, před kterými se tyto upoutávky promítají, se nevrací vstupné. Děti se totiž podívaly na Harryho Pottera, nechaly si vrátit vstupné a šly domů.

Na poslední den natáčení Harry Potter a Relikvie smrti přijel Rupert Grint, který ztvárnil knižního Rona, se zmrzlinářským vozem a všem rozdával zmrzlinu.


Podle spisovatelky J. K. Rowling se bitva o Bradavice odehrála 2. května roku 1998.


Žádné komentáře:

Okomentovat