úterý 16. srpna 2016

Literární zajímavost č. 3


George Raymond Richard Martin (* 20. září 1948 v Bayonne, New Jersey) je americký spisovatel sci-fi a fantasy. Píše také horory a jeho tvorba mu vynesla řadu cen jako:

několik cen Hugo a Nebula
 Cenu Brama Stokera od Sdružení spisovatelů hororu
Hra o trůny - Ignotius, Nejlepší zahraniční román z roku 2002
Šestinásobný vítěz Locus Award
a spoustu dalších.

Jakmile někdo slyší jméno George R. R. Martina, určitě se mu hned vybaví legendární knižní série Píseň ledu a ohně, známá spíš podle názvu první knihy Hra o trůny. Kritici popisují Martinovy příběhy jako temné a cynické.

 Martinovy postavy mají mnoho tváří a mívají komplikovanou minulost, motivace a ambice. Žádná z nich nemá nerealistické štěstí a smůla, zranění a smrt (nebo falešná smrt) může potkat kteroukoliv z nich - bez ohledu na to, jestli postava patří mezi hlavní nebo vedlejší nebo jak moc ji má čtenář v oblibě. Martin však považuje svůj sklon k zabíjení důležitých postav za nutnost pro hloubku příběhu: "...když je moje postava v nebezpečí, chci, abyste se báli obrátit stránku." tvrdí Martin s oblibou.

A pár zajímavostí:

Co např. Martin čte?
Maurice Druon – Prokletí králové: Železný král
Je to historické fantasy od francouzského spisovatele, který v originále vyšel v roce 2003. Sám Martin o něm napsal: „…jestli si chcete ukrátit čekání na Vichry zimy, nebo hledáte nějaké dobré čtení, s Mauricem Druonem to není špatná cesta…“.

Daniel Abraham – Zrada v zimě
Je to druhý díl z nového fantasy světa. Sám Martin napsal: „…pokud jste tuto knižní sérii ještě nevyzkoušeli, měli byste začít s prvním dílem Stíny v létě…Nepříjemnou zradou s názvem je ale v ročním období – doufal jsem, že zůstane v zimních městech…je ale stejně silný jako jeho předchůdce…Měli byste si tak počkat co bude v třetím a čtvrtém díle. Abraham se prostě stává lepším a lepším.

Co např. Martin sleduje za filmy či seriály?
Seriál nazvaný v originále Rome, tedy Řím. Jak už název napovídá, je o dění v starověkém Římě v moderním zpracování.  Martin upozornil, že v seriálu trochu zneužili Tyriona a mají tam také „svého trpaslíka“, avšak tvůrci měli alespoň dost soudnosti se Martina zeptat, zda se mohou inspirovat. Martin o seriálu napsal: “… Seriál Řím může být okrajově zajímavý pro diváky, kteří toho o starověkém Římě vědí jen málo. Pro každého kdo se kdy podíval do učebnice dějepisu je to střídavě nesnesitelné a vtipné….

Válka světů
Martin napsal: „…Trochu mi to připadalo jako metafora pro naši invazi v Iráku…normální lidé se snaží žít své životy a přežít když přijdou technologicky nadřazení útočníci a rozbijí svět v peklo…Mimozemšťani jako takový byli v pořádku, ale na můj vkus moc robustní. Výkon Toma Cruise je v pořádku…není velký, ale v pořádku…“


Jak vidíte, George dokáže být kritický, ale dobré věci rád ocení.

Na závěr ještě přidávám jeden Georgův osobní názor a video z natáčení Hry o trůny pro odlehčení :).




Žádné komentáře:

Okomentovat