úterý 7. března 2017

Přítelkyně smrti



Příběh, který změnil můj názor na Dívku ve vlaku. Opravdu se mi nestává často, aby mě jedna kniha donutila změnit pohled na jinou, ovšem v tomhle případě to nešlo jinak. Přítelkyni smrti jsem začala číst ihned po dočtení slavné Dívky ve vlaku.  Tahle recenze tedy začíná netradičně názorem na jinou knihu.

Dívka ve vlaku se mi při čtení líbila. Bylo to celkem napínavé a pocity hlavní hrdinky (alkoholičky) skvěle doplnily atmosféru. Na jednu stranu to bylo trochu zdlouhavé a nakonec jsem uhádla vraha, ale bylo to čtivé. Jenže pak přišla funebračka Blumová.

Naprosto jiný a neobvyklý styl. Normálně by mi to nesmyslné přeskakování myšlenek, vzpomínek a událostí asi vadilo, ale tady to bylo tak zajímavě a poutavě napsané, že se mi to vlastně líbilo. Chování Blumové bylo tak přemrštěné, až to bylo geniální a já nemohla knihu odložit. Ihned po tom, co jsem přečetla prvních pár řádků, jsem věděla, že tohle je to, co se mi líbí mnohem víc. Žádná zoufalá hrdinka, která neví co je pravda a co si její labilní mysl jen představuje. Otázky, kde je realita a kde není a nemístné střídání osob. Žádné zbytečné natahování děje a neustálé vracení se k nepodstatným informacím. Prostě jen ztřeštěnost sama o sobě a rychlý spád děje.

Líbila se mi i forma, kterou jsou v knize napsané rozhovory. Žádné otravné „obohacování“ jako třeba: „…řekl potichu a uhnul pohledem…“. Neříkám, že mi to v knihách vadí, naopak to aspoň dává čtenáři pocit, že děj neběží tak rychle. Sem se mi však více hodil tenhle styl a je to jeden z dalších důvodů, proč se mi kniha četla tak dobře.

Jak už jsem řekla, chování hlavní hrdinky sice bylo přehnané, ale možná právě to mě zaujalo nejvíc. Blumová jde do všeho naplno, neohlíží se a nedá si pokoj, dokud nedosáhne cíle. V podstatě dost netypické chování hlavní thrillerové hrdinky. Navíc připisuji autorovi body, za autentičnost zpracování mrtvol.

Je pravdou, že nakonec jsem uhádla vraha, protože byl děj dost předvídatelný. To mi však nijak nebrání v tom, abych mohla říct, že je tahle kniha jedna z těch, které bych klidně doporučila ostatním bez sebemenších námitek. Tedy pokud nejste přehnaně citlivý ke krvelačným a násilným scénám, protože těch v knize opravdu nebylo málo.


Neumím si představit, co se odehrává v druhém dílu, kterému zatím odolávám, a úplně by mi stačil první díl. Za tuhle knihu však dávám plný počet hvězdiček a těším se, až si od autora zase něco podobného přečtu.

Hodnocení: 🌟🌟🌟🌟🌟

2 komentáře:

  1. Tak teď jsi mě fakt navnadila na tuhle knížku. Já četla Zmizelou, jinak takový žánr moc nečtu a Zmizelá se mi zdá tomuhle trochu podobná. A na Dívku ve vlaku se tak nějak pomalu chystám a teď jsi mě navnadila ještě o něco víc.
    www.linheart.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tvůj milý komentář! :) Doufám, že se ti bude kniha líbit, klidně mi pak pošli tvůj názor, ráda si ho přečtu :).

      Vymazat