čtvrtek 25. srpna 2016

Vládnou světu padouši?


Možná už jste na filmu Sebevražedný oddíl také byli v kině. Mně osobně se film líbil a donutil mě si zapřemýšlet o tom, proč jsou stále populárnější knižní a filmoví padouši.

Máte raději knižní a filmové hrdiny nebo jsou vám sympatičtější často sarkastičtí padouši? Abych pravdu řekla, patřím spíš do druhé skupiny a myslím, že jsou čím dál, tím víc oblíbenější. Proč tomu tak podle mého je?

Ve skutečném světě naštěstí zatím stále funguje, že máme rádi statečné hrdiny a zlý padouši jsou nadále "vyvrženci" společnosti. Vrahové jsou vrahové, zloději jsou zloději a tyto posty jim nejspíš nikdo jen tak neodpáře. Lidé se od takových osob drží dál a nemají je příliš v lásce. V knižním a filmovém světě je to často jinak.

Hrdinové podle mého nemají takový ten „správný šmrnc“. Možná je to tím, že autoři knih (nebo i filmoví scénáristé) dodávají padouchům takový „jiný nádech“, který je dělá zajímavějšími. „Klaďasové“ jsou často zobrazováni jako lidé (nebo stvoření?), kteří na začátku teprve hledají sami sebe, mají sem tam nějakou chybku a teprve ke konci příběhu se stávají zachránci a hrdiny a jeví se jako dokonalý příklad odvážného člověka (který se obvykle něčeho vzdal ve prospěch ostatních). Nebo je to možná tím, že klasických knižních a filmových hrdinů už je tolik, že nás začali nudit. Ač mě to mrzí, nikdy jsem si např. nedokázala oblíbit knižní ani filmovou Tris z Divergence. Samozřejmě to tak není u všech. Stále máme rádi Percyho Jacksona a podobně praštěné hrdiny, někdo Batmana, Supermana a další komiksové hrdiny a spoustu jiných. 

Zato padouši byli dříve spíše zobrazováni jako klasické ztělesnění zla, ale dnes se poměrně změnili. „Záporáci“ mají vlastnosti, které jsou mnohým z nás blízké a nejsou až tak předvídatelní, jako jejich opaky (kromě toho, že většina se snaží zničit nebo ovládnout svět nebo být prostě jen zlý :D). Bývají sarkastičtí, ironičtí, náladový a hlavně šílení. Nad jejich poznámkami se často zasmějete nejvíc, protože bývají nemístné a zároveň upřímné a podle mého, právě to na nich většinou ostatní tak baví. Na druhou stranu, někteří jsou vážně tak záporní, že si je oblíbit prostě nejde a většina lidí je nemá rádo (např. Umbridgeovou z Harryho snad nenávidí všichni). Svět se prostě stále mění a násilí, zlo a záporáci jsou mnohem více oblíbení a vyhledávaní než před pár lety. Tak trochu "hýbou" trendy a dnes už je normální, že dokonce některé zloduchy svět staví do role zachránců světa. (viz. Sebevražedný oddíl).

A jak jste na tom vy? Máte raději knižní a filmové klaďase nebo záporáky? :)


2 komentáře:

  1. Moc pěkný blog. Ten motýlek je boží. <3 Bohužel mi nejde komentovat za blog, v nabídce chybí možnost URL.

    Každopádně hrdinku z Divergence taky nemusím. A přitom Čtyřka je takový kovboj. Teď se mi líbila Emmeline z Smrtné zimy, ale ten Kane... Někdy se to hold povede a jindy ne. Ale v podstatě jsem spíše na klaďasy a lehce nebezpečné typy s ďáblíky v očích. Jako Spike s čipem nebo Lucifer, co zrovna běží. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za komentář, opravdu mě potěšil :). A naprosto souhlasím :). Jinak s tím komentováním za blog se to pokusím vyřešit, děkuji za připomenutí :)

    OdpovědětVymazat