pondělí 6. března 2017

Ovlivňují nás knižní obálky?

(foto vypůjčené z instagramu-bookish_mai)

Jistě všichni znáte známé rčení, které do nás hustí už od mala, ať už ve škole, v práci nebo kdekoli jinde. „Nesuď knihu podle obalu.“ Nedávno jsem se však nad tímto rčením zamyslela a rozhodla jsem se o něm napsat úvahu.

Opravdu lidé nesoudí knihy podle obalu? Přiznejme si, že většinu z nás knižní obálka ovlivní, aniž bychom si to uvědomili nebo to tak cítili záměrně. Ať už se jedná o knihu, či jakoukoli jinou věc, vždy vás v obchodě zaujmou spíše výrobky, které jsou něčím originální a vyčnívají tak trochu z té „tuctové“ řady. A u knih tohle pravidlo platí několikanásobně. Proč?

Podle mě, je jeden z hlavních faktorů to, že je to prostě první čeho si na knize všimnete. Pokud si před návštěvou knihkupectví pečlivě nepročítáte anotace a podle toho nakupujete, většinou se po knihkupectví jen tak procházíte a koukáte po něčem, co upoutá vaši pozornost. Není sice zaručené, že vás zaujme i obsah, je však jisté, že většinou sáhnete spíše po originální obálce, než po nevýrazné knize, které si sotva všimnete. Občas však platí, že méně je více. Každý čtenář má jiný styl. Někomu se líbí spíše minimalistické obaly, někdo dá více na blýskavé nápisy, jiní se řídí celkovým stylem. Mě většinou zaujmou trochu „tajemné“ obálky, tedy většinou laděné do tmavších barev, ale nepříliš zdobné.

Když se nad tím zamyslím, musím říct, že mě vizuální stránka knih ovlivňuje hodně. Jako většina si do své knihovničky na viditelné místo vystavím raději knihu s pěknou obálkou, než nějakou, co mě na první pohled nezaujme. Když jdu na „bezcílnou“ návštěvu knihovny či knihkupectví, často se zastavuji cestou u knih, které na mě vykukují z regálů, jako by křičely: „Koukej, koukej, já mám táááák pěkný kabátek. Přečti si mě!“. Nechám se tak většinou strhnout, „oblbnout cukrátky“ a bohužel občas se mi to občas vymstí. Po tom, co pak odkládám knihu nedočtenou se smutným povzdechnutím a výčitkami proč jsem se lépe nesoustředila na anotaci.

Párkrát se mi samozřejmě stal i opak. Rozhodla jsem se prostě více koukat po nenápadných knihách a musím říct, že některé mě velmi mile překvapily. Například Poprask v sýrové uličce od Fulghuma. Nebýt toho, že jsem ji dostala z Knihobita, asi bych ji v knihkupectví přehlédla, protože většinou koukám po jiném typu i žánru. Kniha mě však naprosto pohltila a nelitovala jsem toho, že jsem ji četla.

Poslední dobou se mi moc zalíbily obálky některých nových knih, jako například Lovec králíků od Larse Keplera, Noční lov od Bryndzi a další. Velmi zajímavá je například Iluminae. Neobvyklý styl, jež vás prostě "praští do očí". Ze starších knih jsem se naprosto zamilovala do obálky Jiskry v popelu a jsem velmi zvědavá na to, jak bude vypadat druhý díl. Je to jedna z mála českých obálek, která se mi líbí víc, než jejich zahraniční verze. Určitě většina uzná, že např. český Harry Potter stojí (s prominutím) za prd oproti zahraničním kolegům. Z českých knih se mi líbí např, obálka Panského klubu, Elementa nebo Naslouchače.

Myslím si, že co člověk, to jiný názor a je na každém, zda se tímto neodmyslitelným knižním faktorem nechá ovlivnit. A co vy? Také koukáte po obalech knih nebo vás zanechávají chladnými?

10 komentářů:

  1. Obálka je súčasť knihy a či chceme alebo nie, skrátka nás ovplyvní. Niekedy viac a niekedy menej :-) Ja napríklad keď pozerám edičné plány tak si knihu zapamätám najmä podľa obálky, pokiaľ ide o menej známeho autora a potom, keď ju niekde vidím zasa, tak si na ňu spomeniem :-) Navyše krásne obálky sú skvelým doplnkom výborných príbehov. Samozrejme, horšia obálka ma od knihy neodradí, ale mrzí ma, že mnoho skvelých príbehov má nevydarené obálky.

    OdpovědětVymazat
  2. No mě bohužel někdy ovlivňují :) :) Ale co dělat, když jsou tak krásné :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já o sobě říkám, že jsem povrchní co se týká obálek knih :D Když se mi nelíbí, tak si ji nekoupím, pokud si ji chci hodně přečíst, půjčím si ji. Doma chci jen ty krásky :D Někdy si koupím knihu v originále , protože se mi prostě líbí víc a v zahraničí si s obálkama a celým provedením opravdu vyhrají :) ( čímž nechci říct, že i u nás se nenajdou vypracované a krásné knihy)
    Například série Měsíční kroniky, české vydání celé série je jako nebe a dudy a například první díl úplný děs :/ a ta poslední taky :/

    OdpovědětVymazat
  4. Pro mě je obálka u knihy docela důležitá. Je to jako s lidmi, když jsou na první pohled příjemní, máme chuť je poznat blíž, a to platí i naopak. Takže ano, hodně mě ovlivňují :) Měj se hezky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pokud jdu do knihovny bez předem dané kniky, kterou si chci odnést, vždy koukám na obálkách a tak nějak doufám, že když mě zaujala obálka, tak mě zaujme i kniha. :)
    Fakynn

    OdpovědětVymazat
  6. Díky moc za komentář a za připomínku! :) Samozřejmě formát textu změnit můžu, ale mně se k tomu pozadí hodí víc tento typ, je to takové jemnější :).

    OdpovědětVymazat
  7. Díky všem za komentáře, mám z nich velkou radost. Je hezké vědět, že moje články někdo čte :).

    OdpovědětVymazat
  8. Je to prostě tak jak píšeš. Obálka je pro většinu z nás základ, když tě obálka na první pohled nezaujme, tak knihu z regálu prostě nevyndáš a tuďíž ani nevíš, že taková kniha existuje. Tedy když nejde s nakupovat přímo určitý titul. S Jiskrou v popelu máš naprostou pravdu. Pro mě je to také nejkrásnější obálka a nejen na pohled, ale i na dotek a rozhodně je povedenější než ta zahraniční.

    OdpovědětVymazat
  9. Musím říct že já sem hodně ovlivněná obalama... U některých autorů které mám ráda nebo od autorů které jsem už něco četla tak si pořídím knížku i když třeba na obal moc nekoukám. Ale třeba u novinek nebo v knihkupectví koukám po knížkách které se mi líbí, vím že to neni úplně optimální některé knížky mají hrozné obálky a uvnitř jsou prostě dobré ale tak co každý máme něco... Jsem sice zklamaná když mě pak příběh moc nenadchne ale to už je zase člověk od člověka co koho zaujme :)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak nakonec jsem to změnila. Měla jsi pravdu, takhle je text lépe čitelný :)

    OdpovědětVymazat